LOSOS SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORY

04.02.2019

Chcete-li se doma vytáhnout a uvařit k večeři skvělé jídlo, které vám ale zabere tak 40 minut i s přípravou, tak mám pro vás jeden tip na takové jednoduché, přitom výborné jídlo. Udělejte lososa se šťouchačkama. Nenapadá mě nikdo, kdo by brambory a lososa neměl rád, takže tímto jídlem se zavděčíte všem, ale nebudete trávit hodiny v kuchyni. 

Co budete potřebovat na 2 porce:

- čerstvý filet z lososa, cca 300 gramů
- 3 stroužky česneku
- 1 citron
- sůl
- pepř
- máslo, cca 25 gramů
- brambory, cca 350 gramů
- 1 malá cibule
- 6 plátků anglické slaniny
- mléko, cca 70-80 ml
- smažená cibulka na ozdobu

Začneme tím, že si oloupeme brambory, nakrájíme na menší kostky a dáme je vařit do osolené vody. Vařit se budou cca 20 - 30 minut. Doba vaření se odvíjí od toho, jak velké kostky brambor máme, velké kusy brambor se musí vařit déle. 

Stroužky česneku a citron si nakrájíme na tenké plátky. Lososa omyjeme a pokud už není naporcovaný, tak naporcujeme tak, aby každá porce měla zhruba těch 150 gramů. Do pekáče vložíme pečící papír, na který položíme lososa kůží dolů. Lososa osolíme, opepříme, poklademe na něj plátky česneku a citronu a nakonec na něj položíme kousky másla. Pekáč s lososem vložíme do trouby, kterou máme rozehřátou na 180 stupňů. Losos se bude péct asi 20 minut (pozn.: já peču v horkovzdušné troubě, kde je spodní i horní ohřev). 

Když máme lososa v troubě, tak si nakrájíme cibuli a slaninu na drobné kostičky. Pokud se nám chce, tak cibuli se slaninou osmahneme na pánvi na kapce oleje. A pokud se nám nechce nebo maximálně šetříme časem, tak nevadí, dáme to do brambor neosmahnuté, to taky chutná dobře. Mléko si ohřejeme v mikrovlnce tak, aby bylo teplé, ne horké.  

Když jsou brambory měkké, slejeme vodu, přidáme k horkým bramborám máslo a mléko, cibuli a slaninu, trochu opepříme a rozšťoucháme. Pokud jsou šťouchačky málo slané, dle chutí dosolíme a promícháme vařečkou. 

Lososa vyndáme z trouby a ihned servírujeme. Šťouchané brambory můžeme ozdobit pažitkou nebo smaženou cibulkou, to záleží, co máme doma. Nemáme-li nic, tak se nedá nic dělat, podáváme bez zdobení, taky to bude chutnat skvěle. Dobrou chuť.