PEČENÉ HOVĚZÍ ŽEBRO S COLESLAWEM

12.02.2019

Toto jídlo není nijak pracné, na přípravu je velmi snadné a rychlé. Co ale trvá dlouho, je samotné pečení masa, které zabere několik hodin. Příprava zabere pouze cca 30 minut. 

Ingredience pro 2 porce: 

- 1 kg až 1,2 kg hovězích žeber
- sůl, pepř
- olivový olej
- 100 ml kečup (já používám jemně pálivý od Hellmanns)
- tmavé pivo, cca 250 ml
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíci vinného octa (můžete použít i jablečný)
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 4 lžíce medu
- 5-6 mrkví
- půl hlávky bílého zelí 
- 2 malé bílé cibule
- 4 lžíce majonézy
- 1 bílý jogurt

Začneme tím, že si ve větší míse smícháme kečup, olivový olej, 100-150 ml piva, worcestrovou omáčku, ocet, hořčici, med. Maso naporcujeme, omyjeme, posolíme, opepříme, sůl a pepř pořádně do masa vmasírujeme a vložíme maso do marinády. Pokud se nám marináda zdá málo slaná, dosolíme. Necháme maso marinovat minimálně dvě hodiny, ideálně déle. 

Do větší mísy nastrouháme mrkve a zelí, které předtím omyjeme a očistíme. Komu se strouhat nechce, může si zeleninu nakrájet nadrobno samozřejmě. Cibule oloupeme, nakrájíme najemno a přidáme do mísy. Přidáme majonézu, jogurt, osolíme, opepříme a celé důkladně promícháme. Když máme salát hotový, dáme ho odpočívat do lednice. Čím odleželejší salát, tím lepší chuť. Mě například chutná nejvíce až druhý den :-D. 

Předehřejeme troubu na 130 stupňů. Maso si vložíme do hlubšího pekáče nebo pečící mísy a polejeme celým množstvím marinády. Pokud se nám zdá, že je marinády málo, můžeme maso ještě trochu podlít pivem. Pekáč vložíme do trouby. Maso obracíme každou půlhodinu a poléváme pokaždé marinádou. Pečeme 2 a půl hodiny. Po této době zvýšíme teplotu na 150 stupňů a necháme péct ještě dalších 30 minut. Po upečení ihned podáváme. Dobrou chuť.